Cu siguranță auzi sfaturi în materie de nutriție la tot pasul. Totuși, multe dintre acestea nu sunt avizate sau bazate pe dovezi științifice și nu provin de la specialiști. Astfel de indicații nu numai că te dezinformează, însă te determină să faci alegeri alimentare nepotrivite, care te expun unor riscuri.
Ești gata să te informezi corect cu privire la ce înseamnă o alimentație echilibrată? Recomandările nutriționistului-dietetician autorizat sunt sursa cea mai de încredere.
Descoperă care sunt cele mai comune mituri legate de nutriție și care este, de fapt, realitatea.
1. Mit: „Trebuie să mănânci fără pâine dacă vrei să slăbești.”
Majoritatea persoanelor care își doresc să slăbească renunță complet la consumul de pâine și alte surse de carbohidrați, cum ar fi paste. Însă nu putem incrimina în mod specific pastele sau pâinea pentru excesul ponderal, ci aportul de calorii total din întreaga zi. Eliminarea unor grupe alimentare duce la excesul altora, rezultând astfel o dietă dezechilibrată.
Procesul de slăbire presupune o restricție calorică moderată, sub îndrumarea atentă a nutriționistului-dietetician, dar și creșterea nivelului de activitate fizică. Deficitul caloric în dietă poate fi obținut prin controlul porțiilor și prin alegerea unor alimente calitative, însă nu prin restricții severe.
În loc să renunți complet la pâine sau paste, este o idee bună să optezi pentru variantele integrale și să menții porții moderate.
2. Mit: „Este suficient să fac sport. Pot mânca orice fără să mă îngraș.”
Sportul este o componentă esențială pentru o viață sănătoasă, însă nutriția echilibrată este un aliat pe măsură. Prin urmare, nu este de ajuns să faci mișcare, ci este necesar să îți optimizezi și alimentația în același timp. Astfel, vei obține rezultate optime și îți vei menține starea de sănătate.
3. Mit: „Suplimentele alimentare sunt sănătoase și inofensive.”
Este adevărat că suplimentele alimentare pot fi utile în anumite cazuri, însă doar la recomandarea specialistului. Indiferent dacă sunt naturale sau de sinteză, aceste produse pot fi, uneori, dăunătoare pentru sănătate. În funcție de substanțele pe care le conțin, ele pot avea unele contraindicații, pot produce reacții adverse și pot interacționa cu medicamentele. În general, îți poți asigura cu succes necesarul zilnic de substanțe nutritive printr-o alimentație echilibrată, iar suplimentele nu sunt indispensabile pentru sănătate.
4. Mit: „Iau deja pastile pentru afecțiuni, așa că pot mânca orice.”
Faptul că te afli sub tratament medicamentos pentru diferite patologii, cum ar fi hipertensiunea arterială, nu înseamnă că nu mai trebuie să acorzi atenție alimentației. Pastilele ajută la controlul afecțiunilor, însă nu pot preveni consecințele unei alimentații dezechilibrate. Menținerea unei greutăți optime și unei diete sănătoase, adaptate nevoilor, reprezintă factori cheie pentru succesul terapiei.
5. Mit: „Sucurile de fructe sunt mai sănătoase decât fructele întregi.”
Deși conțin vitamine și minerale, sucurile stoarse din fructe sunt concentrate în zaharuri, deoarece sunt necesare mai multe fructe pentru a obține un pahar de lichid. În plus, acestea sunt lipsite de fibre, nutrienți esențiali pentru o digestie optimă. În cazul persoanelor cu diabet zaharat sau prediabet, sucul ridică rapid glicemia, deoarece absorbția zaharurilor este accelerată. Din aceste motive, o recomandare generală este să optăm mai des pentru fructele întregi.
6. Mit: „Curele ocazionale de detox sunt indicate pentru a rămâne sănătos.”
Nu este nevoie de regimuri de detoxifiere pentru a elimina toxinele din corp. Acestea presupun adesea menținerea unor diete restrictive, bazate exclusiv pe sucuri și, uneori, diuretice. Diareea și deshidratarea severă reprezintă doar două dintre efectele negative ale acestor cure. Pe de altă parte, organismul dispune de numeroase sisteme de detoxifiere (cum ar fi ficatul și glandele sudoripare), nefiind necesare astfel de măsuri drastice.
Pentru a susține procesele naturale de detox, este important să eviți excesele alimentare și produsele ultraprocesate, să consumi mai multe legume, să bei suficientă apă, să limitezi consumul de alcool și să faci mișcare.
7. Mit: „Sucul și berea pot înlocui apa, pentru că sunt tot lichide.”
Spre deosebire de apă, sucul și berea nu conțin electroliți și nu mențin echilibrul lichidian, deci nu hidratează. Dimpotrivă, aceste băuturi favorizează deshidratarea. Mai mult decât atât, în timp ce apa conține zero calorii, sucul și berea sunt lichide care furnizează calorii și care favorizează creșterea în greutate.
8. Mit: „Cu cât consum mai puține calorii, cu atât mai bine.”
Din dorința de a slăbi, poți cădea în capcana număratului obsesiv al caloriilor. Acest lucru te va face să eviți tot ceea ce depășește un anumit prag de kilocalorii acceptabil din perspectiva ta și să pierzi din vedere alte lucruri esențiale, cum ar fi calitatea alimentației per ansamblu.
Organismul necesită un anumit aport caloric de bază pentru a susține procesele vitale, precum și o doză optimă de substanțe nutritive. Atunci când îi oferi prea puțin, te poți confrunta cu deficiențe nutriționale, pierderea masei musculare și efectul yo-yo (recâștigarea kilogramelor pierdute). Apelează la specialist pentru a afla de câte kilocalorii ai nevoie zilnic și lasă în grija sa număratul acestora.
9. Mit: „Nu trebuie să combinăm carbohidrații cu proteinele.”
Organismul dispune de enzimele necesare pentru a digera mai multe tipuri de nutrienți concomitent. Nu este necesar să sortezi macronutrienții. Pe de altă parte, există numeroase alimente care au în compoziția lor atât carbohidrați, cât și proteine și grăsimi, cum ar fi laptele și oleaginoasele (caju, nuci, alune).
10. Mit: „Carbohidrații și grăsimile îngrașă, doar proteinele sunt sănătoase.”
Corpul nostru are nevoie de toate tipurile de macronutrienți (carbohidrați, grăsimi și proteine), pentru a funcționa corespunzător, fiecare dintre acestea având roluri diferite. Diferența o face calitatea lor și a alimentelor din care provin, cantitatea, precum și proporțiile lor în meniul zilnic. Orice exces poate dăuna, inclusiv excesul de proteine.
11. Mit: „Vreau să slăbesc, așa că soluția este nu mai mănânc nimic.”
În realitate, poți slăbi eficient fără a te înfometa. Pentru a obține o scădere ponderală, soluția este să cheltui mai multe kilocalorii decât consumi prin alimentație. Cheltuiala energetică are loc, în principal, prin mișcare și metabolism bazal (energia consumată pentru susținerea funcțiilor vitale), care diferă de la o persoană la alta.
Așadar, slăbirea poate fi obținută pe baza reducerii moderate a aportului de calorii din dietă prin modificări ale obiceiurilor alimentare, alături de un program regulat de activitate fizică. Înfometarea, în schimb, nu produce rezultate durabile și vine la pachet cu numeroase riscuri, cum ar fi efectul yo-yo.
12. Mit: „Produsele fără gluten, cele vegane și cele fără zahăr sunt mai sănătoase.”
O simplă mențiune de pe ambalajul produselor nu reflectă cât de potrivite sunt pentru tine.
Glutenul este un termen general care face referire la mai multe tipuri de proteine din grâu, orz și secară. Fără gluten nu înseamnă mai sănătos pentru oricine. Aceste produse sunt destinate persoanelor cu intoleranță la gluten (boală celiacă) diagnosticată clinic și sensibilitate la gluten non-celiacă. În general, persoanele care nu prezintă aceste patologii nu necesită o dietă fără gluten, deoarece dispun de enzimele necesare pentru digerarea lor.
De asemenea, nu toate produsele etichetate „fără zahăr” sau „vegane” sunt echilibrate nutrițional. Acestea pot conține diferite ingrediente dăunătoare pentru sănătate, cum ar fi sirop de fructoză din porumb, ulei de palmier și grăsimi hidrogenate. De aceea, verificarea ambalajului este un pas important înainte de a achiziționa un aliment ambalat.
13. Mit: „Eu am slăbit cu această dietă, așa că e potrivită pentru toți.”
Dacă o dietă a avut rezultate în cazul cuiva, acest lucru nu înseamnă că este potrivită pentru oricine. Fiecare persoană are nevoi diferite. Alimentația trebuie personalizată în funcție de numeroși factori individuali, cum ar fi indicele de masă corporală, sex, vârstă, prezența unor patologii, nivel de activitate fizică, preferințe alimentare, orarul zilnic și diferite particularități fiziologice (cum ar fi sarcina și alăptarea).
Sfaturile și părerile eronate în ceea ce privește nutriția pot dăuna. De aceea, este esențial să discuți cu nutriționistul-dietetician, care îți va oferi consiliere nutrițională de specialitate, personalizată. Acesta nu îți va furniza o simplă dietă, ci o educație nutrițională corectă pe termen lung.
Prin urmare, nu tot ceea ce auzi despre nutriție în jurul tău este și demn de urmat. Informează-te întotdeauna din surse de încredere! Programează-te la o consultație de nutriție și dietetică în cadrul Aria Clinic Sibiu și beneficiază de îndrumare corectă!